Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Kerkepaden, Oostwold september 1611

Kerkepaden, Oostwold september 1611

Geschreven: vrijdag 09 juni 2017 Geschreven door: Jaap Diepstra

Het is een gure najaarsdag als pastor Zacharia Wolphius al vroeg in de ochtend, de zware pastoriedeur achter zich in het slot trekt. De dominee, niet groot van gestalte, trekt zijn schouders nog eens recht in zijn zwarte duffelse jas die hem tegen wind en regen moet beschermen. Met kleine doch kordate stappen passeert hij de kerk en loopt in noordelijke richting naar het water van de Gave. De houten batting, die over deze waterstroom is gelegd en verbinding geeft naar de Kerklaan, wordt door Zacharias overgestoken. Voorzichtig lopend, om niet uit te glijden op het gladde hout, komt hij uiteindelijk op de Kerklaan. Gelegd op een smalle dijk is het pad op plekken niet meer dan twee meter breed en in het najaar altijd modderig en daardoor erg glad. Ook hier blijft het dus uitkijken om niet van de weg te glijden. De polder aan beide zijden van het dijkje is, zoals bijna ieder jaar in de herfst, ondergelopen en geeft een desolate aanblik. Aan de rechterkant ziet hij op een lage terp boerderij de “Gave Koek” liggen en waar de boer met een praam vol hooi, net om de hoek van de boerderij, uit het zicht verdwijnt.

Éénmaal buiten het dorp voert de man zijn tempo op. De weg naar Zuidhorn, de plaats waar regelmatig kerkvergaderingen worden gehouden en waar dominees uit naburige dorpen behorend onder de classis kring Zuidhorn op toerbeurt het voorzitterschap hebben, is nog lang en hij wil op tijd ter plekke zijn.Vandaag is Zacharias aan de beurt om de vergadering voor te zitten en omdat hij enige oppositie verwacht ten aan zien van zijn persoon, wil hij absoluut niet te laat komen. Stevig doorlopend is de dominee gekomen tot aan de Munnikedijk waarbij hij links afslaat en de boerderij van Ite Hamming passeert. De boer, staand op zijn erf,  steekt groetend de hand op als de dominee passeert. In westelijke richting vervolgd Zacharias zijn weg. Aankomend bij de “Hessenplaats”, een boerderij die een vijfhonderd meter voor Enumatil aan de linkerkant van de dijk ligt, slaat hij rechtsaf naar een smal pad lopend door de weilanden. Hij ziet in de verte de torenspits van de Zuidhorner kerk opdoemen. Nog een klein half uur, schat dominee, voor hij via de Klinckemaburen de kerk van Zuidhorn heeft bereikt.

Kerkepaden liepen in vroegere jaren her en der door weilanden en over dijken, ten gerieve van de mens die meestal alleen lopend de naburige kerken en dorpen konden bereiken. Het pad hierboven beschreven heeft eeuwenlang dienst gedaan en is intact gebleven tot aan de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Grotere mobiliteit zorgde ervoor dat deze paden steeds minder werden gebruikt en langzaam uit het landschap verdwenen.