Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Project Zonnewal

Oostwold elektrisch energie-neutraal door Zonnewal

De Zonnewal  

Een groep bewoners van het dorp Oostwold (gemeente Leek) heeft in 2014 het initiatief genomen voor de aanleg van een revolutionaire geluidswerende ‘zonnewal’ langs de A7. De zonnewal zal qua zonne-energie veel groter zijn dan waar ook ter wereld tot nu toe gerealiseerd is. De keuze voor een zonnewal – in plaats van bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken van alle huizen- is logisch voor Oostwold door de vrij zeldzame combinatie van een zéér nabije en druk bereden autosnelweg met het feit dat deze vrijwel recht oost-west loopt, met het dorp aan de noordzijde er van. Die combinatie levert de voor energie-opbrengst optimale situatie van een vrijwel perfect op het zuiden gerichte zonnepanelen-installatie met een optimale hellingshoek op de schuine wand van de wal. De geluidsoverlast door de snelweg, die door de bewoners in toenemende mate als zeer hinderlijk wordt ondervonden, zal fors gereduceerd worden door de wal. Met de zonnewal wordt het dorp in één klap qua elektriciteitsgebruik volledig duurzaam en geheel zelfvoorzienend.

De Zonnewal zal langs de A7 geplaatst worden naast het gebied van Rijkswaterstaat. De wal wordt 1,5 kilometer lang, tussen het viaduct richting Lettelbert en de Munnikevaart.

Plaatsing Zonnewal

Op de wal zal 9000 m2 zonnepanelen worden geplaatst, 6 meter schuin omhoog over een lengte van 1,5 kilometer. Het is een 1,62 Megawatt installatie die ongeveer 1,35 miljoen kWh per jaar levert. Deze installatie kan 435 huishoudens met een gemiddeld gebruik voorzien van electriciteit.

Door de Zonnewal te bouwen met verschillende niveaus aan de dorpszijde, kan er hopelijk een fietspad en een ruiterpad aangelegd worden, waardoor ook recreatief gebruik van de Zonnewal kan worden gemaakt. Aan de dorpszijde zal de Zonnewal worden beplant met bomen en bossages, zodat het past in het landschap en de Zonnewal eigenlijk niet meer echt zichtbaar is als een wal vanaf de dorpszijde.

Ga direct naar de site van de Zonnewal

Eerdere artikelen:

Verslag van de bijeenkomst van woensdag 30 maart 2016