Bewust Wonen Westerkwartierprijs voor beste idee van inwoners Midwolde

Geschreven: vrijdag 16 april 2021 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierDonderdag 15 april heeft wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de Bewust Wonen Westerkwartierprijs uitgereikt aan de inwoners van Midwolde. Zij zijn de winnaars van de prijsvraag die tijdens de Bewust Wonen Weken in oktober 2020 is uitgeschreven: Wie heeft het beste leefbaarheidsidee? De uitreiking vond plaats in de dorpstuin ‘d’Olle Tuun’ aan de Hoofdstraat in Midwolde. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van € 5.000.

Bewust Wonen Westerkwartier Prijs

Ieder jaar organiseren de gemeente Westerkwartier, het Huurdersplatform Westerkwartier en de woningcorporaties de Bewust Wonen Weken. Drie weken lang staan de thema’s veilig, prettig en duurzaam wonen centraal. In het afgelopen najaar was het hoofdthema: leefbaarheid. Een speciale actie was de prijsvraag. Hiervoor konden inwoners van het Westerkwartier ideeën voor het vergroten van de leefbaarheid in de wijk of het dorp aanleveren.

Bijensnelweg en biodiversiteit

Uit 20 dorpen kwamen ideeën van inwoners over hoe zij de leefbaarheid in hun dorp willen verbeteren. Dat leverde meer dan 40 enthousiaste en creatieve ideeën op. Het idee in Midwolde is als winnaar uit de bus gekomen. Het idee is origineel en wordt breed gedragen in het dorp. De inwoners willen met het zaaien van bloemen in de bermen een bijensnelweg creëren. Met gezamenlijke snoei- en plantdagen en tuinpakketten willen zij de biodiversiteit in de omgeving bevorderen. Door activiteiten zoals een potje schaak, workshops en markten in de dorpstuin ‘d’Olle Tuun’ te organiseren, ontmoeten de dorpsbewoners elkaar. Veel mensen hebben meegedacht en de motivatie om het samen te realiseren is groot. De jury is ervan overtuigd dat hiermee de leefbaarheid in het dorp een impuls krijgt. Tegelijk is het een duurzaam idee, waarbij de liefde voor de natuur heel duidelijk naar voren komt.

Wethouder Volkshuisvesting en Woningbouwprojecten Geertje Dijkstra-Jacobi: “Het idee van de inwoners van Midwolde draagt op verschillende manieren bij aan de leefbaarheid. De genoemde activiteiten zijn gericht op het verbeteren van de natuurlijke omgeving en op samen bezig zijn, samen doelen bereiken en elkaar ontmoeten. Alle inwoners van Midwolde kunnen meedoen. Ik feliciteer de inwoners van harte met deze prijs en ik wens hen succes en plezier met het uitvoeren van hun idee.”

Meer informatie over de Bewust Wonen Weken en de prijsvraag is te vinden op  https://www.bewustwonenweken.nl.