Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Rotaryclub Roden-Leek draagt twee nieuwe buitenbankjes over aan gemeente

Rotaryclub Roden-Leek draagt twee nieuwe buitenbankjes over aan gemeente

Geschreven: zondag 04 april 2021 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierZaterdag 3 april heeft Rotary Roden-Leek twee buitenbankjes overgedragen aan wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi. De overdracht vond plaats bij het Oorlogsmonument op het Natuurpad, de voormalige trambaan tussen Marum en Drachten. Het monument is ter nagedachtenis aan vijf Nederlanders die hier op 8 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. Dit omdat het verzet een aanslag had gepleegd op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij.

Vervangen bankjes
Bij de voorbereidingen in 2020 van de herdenkingen van 75 jaar Vrijheid bleek dat het bestaande bankje was aangetast door betonrot en aan vervanging toe was. Dit geldt ook voor het bankje dat staat tegenover de gedenksteen aan de Polmalaan in Doezum. Deze staat op de plaats waar in 1929 het drama rondom IJje Wijkstra zich heeft afgespeeld. Hierbij zijn vier veldwachters om het leven gekomen. De bankjes dienen als herdenkings- en rustplaats voor wandelaars en fietsers in het buitengebied rondom Marum. De bijzondere plekken en de slechte staat van onderhoud zijn voor de Rotaryclub aanleiding geweest een project te starten om beide bankjes te vervangen.

Wethouder Beheer openbare ruimte Geertje Dijkstra-Jacobi: “Dankzij het project van de Rotary Roden Leek kunnen fietsers en wandelaars op een van de nieuwe bankjes tot rust komen en daarnaast stilstaan bij wat op deze plekken is gebeurd. Hiermee heeft de gemeente er weer twee mooie rustpunten bij op twee bijzondere locaties.”

Maatschappelijke bijdrage
De Rotaryclub heeft de nieuwe bankjes en de betonnen funderingselementen in eigen beheer gemaakt in de werkplaats van Bouwbedrijf Marum. De zittingen zijn gemaakt van duurzaam FSC-gecertificeerd hout (Forest Stewardship Council). Aan het project hebben in totaal 15 leden van de Rotaryclub coronaproof gewerkt. Rotary wil hiermee, naast het versterken van de onderlinge contacten in deze coronatijd, vooral een zichtbare maatschappelijke bijdrage leveren aan de samenleving.