Aankoop strook grond achter Museum Wierdenland Ezinge

Geschreven: woensdag 17 maart 2021 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierRecent heeft het college besloten tot aankoop van een strook grond achter het Museum Wierdenland aan de Van Swinderenweg 10-12 in Ezinge. Deze strook grond van ca. 34 are was van de familie Slopsema.

Langslepend dossier
Over de gebruiksrechten van deze strook grond achter het museum speelde al tientallen jaren een verschil van mening tussen de voormalige gemeente Winsum en de familie Slopsema. In het verleden had de familie een bedrijf aan de Van Swinderenweg. In 2005 heeft de gemeente Winsum het gebouw aan de Van Swinderenweg aangekocht voor de vestiging van het Museum Wierdenland.  Daarna volgden juridische- en bezwarentrajecten in dit langslepend dossier waar betrokken partijen niet tot een oplossing zijn gekomen.

Constructieve oplossing
De gemeente Westerkwartier werd na de herindeling geconfronteerd met dit dossier. Het afgelopen jaar zijn constructieve gesprekken gevoerd tussen de familie en de gemeente Westerkwartier en zijn alle belangen nog eens afgewogen. Daarbij heeft de gemeente besloten de impasse te doorbreken door de strook grond te kopen. Dit is een constructieve oplossing voor zowel de familie Slopsema, de gemeente Westerkwartier en in het belang van het Museum Wierdenland. Daarmee komt de weg vrij om voor het gebied achter het museum een kwaliteitsslag te laten maken.

Plannen
Wethouder Ruimtelijke Ordening Geertje Dijkstra-Jacobi: “Met de aankoop van deze strook grond komt een einde aan een langslepend dossier. We kunnen met deze constructieve oplossing plannen maken, die ten goede komen aan de toekomst van het Museum Wierdenland en daarmee ook aan het dorp Ezinge.”