Samenwerking met Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier verlengd

Geschreven: donderdag 04 februari 2021 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierDe Adviescommissie Bouwen en Wonen -WAC- Westerkwartier (WAC) en de gemeente Westerkwartier verlengen het samenwerkingsverband, dat vorig jaar is aangegaan, met twee jaar. De WAC heeft in 2020 meerdere nieuwbouwplannen beoordeeld en advies uitgebracht. Het gaat dan om onderwerpen als toegankelijkheid, de gebruiksmogelijkheden en levensloopbestendigheid. Daarnaast kijkt de commissie ook naar de veiligheid en de duurzaamheid van een woning. De aanlevering van adviesprojecten is in dit eerste jaar goed van de grond gekomen. Reden voor de gemeente om de samenwerking voor de komende twee jaar voort te zetten.

Wethouder Woningbouwprojecten en Volkshuisvesting Geertje Dijkstra-Jacobi: “We ontwikkelen de komende jaren diverse woningbouwplannen en bestemmingplannen waarbij we de WAC graag willen betrekken. Zij kunnen met hun adviezen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van wonen in het Westerkwartier.“

Samenwerking
Belangrijk binnen de samenwerking is dat de gemeente bij bouwinitiatieven de architect, de aannemer en/of de projectontwikkelaar wijst op de taak van de WAC. Met een adviesrapport brengt de WAC de geconstateerde verbeterpunten in beeld. Vervolgens bespreken zij deze vrijblijvend met de initiatiefnemer. De adviescommissie kijkt vooral vanuit het oogpunt van de gebruiker naar de vele aspecten van bewoning voor nu en voor de toekomst. In 2020 heeft de WAC onder meer advies uitgebracht over plannen in Oostwold, Leek (Oostindie) en De Wilp.

Adviescommissie

De commissie bestaat uit zeven vrijwilligers uit de gehele gemeente met ruime kennis en kunde over veilig en plezierig wonen. De commissie maakt bij haar onderzoek en advisering onder meer gebruik van landelijk beschikbare methodes. Tijdens de bouwplanprocedure brengt de commissie  de geconstateerde verbeterpunten in beeld bij de opdrachtgever. Na enige tijd van bewoning brengt de WAC de tevredenheid van de bewoners in beeld.

Voorzitter van de adviescommissie Roeli Mossel: “Er is veel waardering van de betrokken partijen voor de werkwijze van de WAC. De komende twee jaar zetten we ons dan ook graag weer samen met de gemeente in voor de bouw van goede en veilige woningen in het Westerkwartier.”