Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Groen licht voor definitieve bijdrage dorpshuis Doezum

Groen licht voor definitieve bijdrage dorpshuis Doezum

Geschreven: donderdag 04 februari 2021 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierDinsdag 2 februari 2021 heeft het college ingestemd met het toekennen van een definitieve bijdrage voor het realiseren van een dorpshuis in het voormalige kerkgebouw De Haven aan de Perastraat in Doezum. Met deze toekenning kan op korte termijn de bouw van het dorpshuis van start gaan.

Plan dorpshuis

Het plan bestaat uit de verbouw van het kerkelijke gebouw De Haven tot een nieuw en volwaardig dorpshuis met een buurthuiskamerfunctie. Het gebouw wordt met verschillende ruimtes ingericht waar activiteiten kunnen plaatsvinden. Het dorpshuis biedt onderdak aan verenigingen en clubs en staat open voor de maatschappelijke, kerkelijke en culturele organisaties in Doezum en omstreken. Het plan is uitgewerkt in samenwerking met Notebomer Onroerend Goed uit Lutjegast. Bouwservice Alserda uit Doezum voert de verbouw uit en doet dit samen met de inwoners van Doezum. Het streven is het dorpshuis eind dit jaar in gebruik te nemen. In het bijgebouw Het Anker gaat Notebomer vijf koopappartementen realiseren, dus naast een dorpshuis ook woningbouw in Doezum.

Initiatief dorpshuis

In 2017 heeft de Stichting Dorpshuis Doezum bij de voormalige gemeente Grootegast een plan ingediend voor een nieuw dorpshuis in hun dorp. Dit plan kwam niet van de grond.

In 2019 hebben de initiatiefnemers, Stichting Dorpshuis Doezum, een nieuw plan gepresenteerd. Een plan dat de gemeente vanaf de start positief heeft ontvangen. De gemeente en initiatiefnemers hebben daarbij veelvuldig met elkaar om de tafel gezeten om het plan concreet te maken. Ook de provincie Groningen is positief over het plan en levert een bijdrage aan de realisatie. Daarnaast hebben de initiatiefnemers veel geld ingezameld via acties in het dorp en fondsenwerving. Ook hebben zij succesvol een lening af kunnen sluiten bij het fonds Het Nieuwe Doen. Met deze acties hebben zij ook gezorgd voor draagvlak bij de inwoners van Doezum en omgeving voor het dorpshuis.

Samen

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Woningbouwprojecten Geertje Dijkstra-Jacobi: “Vanaf de start van de gemeente Westerkwartier hebben we bij de initiatiefnemers aangegeven dat we positief staan tegenover hun nieuwe plan. We hebben daarbij veel tijd gestoken in het afstemmen met en adviseren aan de initiatiefnemers. Deze manier van samen optrekken heeft dit mooie resultaat opgeleverd: een dorpshuis waar de Doezumers en anderen elkaar kunnen ontmoeten en waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Een plek in het dorp waar ze samen kunnen komen.” 

Ook Stichting Dorpshuis Doezum is verheugd, voorzitter Jan Saathof: “De komst van het dorpshuis heeft een lange aanloop gekend, maar gelukkig hebben we altijd het vertrouwen gehad in een goede afloop. De constructieve overleggen met onder andere de wethouder en de afstemming met andere betrokkenen heeft dit positieve resultaat opgeleverd. Positief is ook de manier waarop de inwoners van Doezum betrokken zijn en achter dit plan staan. De steun van hen is de ruggengraat van de realisatie van het dorpshuis. Ook positief is de wijze waarop de fondsen hebben gehandeld met vertragingen, juist ook tijdens dit coronatijdperk. We kunnen nu echt samen verder aan de slag om ons dorpshuis te realiseren.”