Gemeente Westerkwartier wil zonnecarport in Zuidhorn realiseren

Geschreven: woensdag 03 februari 2021 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierHet college van de gemeente Westerkwartier wil op de parkeerplaats aan de achterzijde van het gemeentehuis in Zuidhorn een zonnecarport realiseren. Door een aanzienlijk deel van het parkeeroppervlakte te voorzien van een overdekking met circa 1.600 zonnepanelen zet de gemeente verdere stappen richting een energieneutrale leefomgeving.

Lokaal karakter

Om inwoners actief deelgenoot te maken, wil de gemeente in dit plan samen optrekken met de lokale energiecoöperatie(s). De intentie is verder dat in het bijzonder huishoudens met een smalle beurs kunnen profiteren van de opbrengsten van de opgewekte duurzame elektriciteit. Wordt het plan goedgekeurd en er budget toegekend, dan is de gemeente Westerkwartier een van de eerste Nederlandse gemeenten die deze koppeling maakt. 

Plannen met oog voor de omgeving en inwoners

In de planvorming is rekening gehouden met de identiteit van de omgeving en de mogelijke impact voor omwonenden. Zo is ervoor gekozen om minder panelen te plaatsen dan mogelijk was, waardoor schittering door panelen en verminderd zicht verder beperkt is. Uniek aan dit plan is de wens om huishoudens met een smalle beurs actief deel te laten nemen. Het college heeft een beeld van hoe dit zou kunnen. De aankomende tijd zal dit verder uitgewerkt worden.

“Het college streeft naar een breedgedragen energietransitie die voor alle inwoners toegankelijk is. En daarom willen we mensen met een smalle beurs kosteloos laten meedelen in de energieopbrengst van het zonnedak, zodat íedereen in onze gemeente gebruik kan maken van groene energie,” aldus Hielke Westra, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Westerkwartier.

Besluitvorming

Aanstaande woensdag 3 februari wordt het voorstel besproken tijdens het raadsoverleg. De verwachting is dat twee weken later, op woensdagavond 17 februari, de raad een besluit neemt over het plan en het bijbehorende budget.