Stichting Kuzemerkooi Oldekerk wint Leefbaarheidsprijs gemeente Westerkwartier!

Geschreven: donderdag 17 december 2020 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierOp 17 december heeft burgemeester Ard van der Tuuk telefonisch contact gehad met de genomineerden van de Leefbaarheidsprijs. Voor de vertegenwoordiger van de Stichting Kuzemerkooi Oldekerk had hij het beste nieuws, zij zijn de winnaar geworden van de Leefbaarheidsprijs 2020, op de voet gevolgd door de Jeugdcommissie Garnwerd en Plaatselijk Belang Visvliet. Gefeliciteerd!

Bert Plaat van de Stichting Kuzemerkooi Oldekerk: ‘We zijn hier enorm blij mee, we zijn zo trots op onze Kooikers! Het is een beloning voor de tomeloze energie van onze vrijwilligers. En een mooi lichtpuntje in deze historische dagen. De bloemen komen op het graf te staan van Egbert Renkema, onze voorzitter die dit jaar is overleden aan de gevolgen van kanker. We hebben veel aan hem te danken. Van het geld gaan we een nieuwe zitbank realiseren. Mooi dat we dit kunnen doen.”

Leefbaarheidsprijs

Deze prijs looft de gemeente Westerkwartier vanaf nu elk jaar uit aan een vrijwilligersorganisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente. De belangrijkste doelstelling voor het instellen van de Leefbaarheidsprijs is het stimuleren van (vrijwilligers) activiteiten, die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in onze gemeente. De winnaar ontvangt een oorkonde en een bedrag van € 500, nummer 2 een bedrag van € 300 en nummer 3 €200.

Top 3

Een anonieme jury heeft alle inzendingen beoordeeld en daar een weloverwogen top 3 uit samengesteld.

1e plaats Stichting Kuzemerkooi Oldekerk

De Kuzemerkooi is een natuur- en recreatiegebied bij Oldekerk van 10 hectare. Het onderhoud en de ontwikkeling van o.a. een speelveld, eendenkooi, vleermuizengrot, kabouterbos, de fiets-, ruiter- en de wandelpaden gebeurt door tientallen vrijwilligers. Zowel jong als oud kunnen gebruik maken van de Kuzemerkooi.

De jury vindt dit een mooi initiatief, dat aan alle criteria van de leefbaarheidsprijs voldoet. Vooral de educatieve en duurzame kant van dit project is iets wat hoog scoorde bij de jury. Dat het project het hele jaar gedragen wordt door zoveel vrijwilligers werd ook enthousiast ontvangen.

2e plaats Jeugdcommissie Garnwerd

Deze groep vrijwilligers wordt breed gedragen door het dorp en organiseert veel activiteiten, gedurende het hele jaar, op een laagdrempelige en toegankelijke manier. Zo zijn de plaatselijke horeca en ondernemers medefinanciers van deze activiteiten. De Jeugdcommissie bestaat uit slechts 4 personen en is pas sinds 2017 actief, maar wist met de nodige creativiteit ook in Coronatijd een geslaagd programma neer te zetten. Zij richten zich vooral op kinderen onder de 18 jaar, maar hebben ook een openlucht bioscoop georganiseerd voor alle inwoners van Garnwerd. Kortom: deze jeugdcommissie levert een enorme bijdrage aan de leefbaarheid in het dorp!

3e plaats Plaatselijk Belang Visvliet

Deze vereniging promoot het dorp en verenigingen inmiddels al meerdere jaren waardoor er een bloeiend verenigingsleven is in het dorp. Naast het welbekende Heirhuys, een net gerealiseerde ontmoetingsplek voor dorpsbewoners, wordt er op sociaal gebied ook alles uit de kast getrokken om de saamhorigheid te vergroten. Wat punten scoorde is o.a. een groepsapp voor zieken en mensen die een praatje nodig hebben. Een mooi (vernieuwend) middel om eenzaamheid te bestrijden (in Coronatijd). Betrokkenheid ten top in Visvliet!