Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Ambtenaren en bestuurders Westerkwartier starten het nieuwe jaar zonder alcohol

Ambtenaren en bestuurders Westerkwartier starten het nieuwe jaar zonder alcohol

Geschreven: donderdag 17 december 2020 Geschreven door: communicatie gemeente westerkwartier

logo gemeente WesterkwartierVanaf 1 januari gaat IkPas Westerkwartier van start. Het voltallig college, een aantal raadsleden, gemeenteambtenaren en medewerkers van Sociaal Werk De Schans gaan samen de uitdaging aan om een maand lang geen alcohol te drinken en roepen inwoners op zich bij hen aan te sluiten. Onze samenwerkingspartners VNN en GGD Groningen vinden een bewust leefpatroon belangrijk en ondersteunen dit initiatief daarom van harte.

Een keuze en geen gewoonte

We zijn met z’n allen steeds meer gaan drinken. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagde vrouwen, ouder dan 50 jaar en liefst 50% van de mannen in die leeftijd op minimaal 4 dagen in de week drinken. Ook jongeren drinken frequent. 20% drinkt minimaal 10 keer per maand, dus zeker zo’n 3 keer in de week. Het doorbreken van dit gewoontegedrag wordt moeilijker en moeilijker. Je bewust worden van deze gewoonte is het doel van de landelijke IkPas campagne.

Elly Pastoor, wethouder Gezondheid, is ambassadeur van IkPas. “Veel mensen vinden het vanzelfsprekend om één of meer glazen alcohol per dag te drinken. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Het is niet gericht op stoppen, maar op tijdelijk niet drinken. Hierdoor wordt je bewust van de rol van alcohol in je leven. Na IkPas kiezen mensen bewuster voor het wel of niet drinken van alcohol met een gezondere leefstijl tot gevolg. Het drinken van alcohol wordt weer een keuze en geen gewoonte.”

IkPas

Er is nog veel onwetendheid over de gezondheidsrisico's van het drinken van een dagelijks glas wijn, bier of een andere alcoholische drank. Zo verhoogt het drinken van één glas alcohol per dag al het risico op borstkanker voor vrouwen en is het drinken van alcohol gerelateerd aan verschillende soorten kanker. Deelnemers van voorgaande edities van IkPas voelden zich tijdens IkPas fitter, sliepen beter en/of vielen af. Daarnaast laat onderzoek zien dat je lever in een maand tijd gezonder wordt. Van de deelnemers zegt 65% bewuster te zijn van de rol van alcohol in hun leven en heeft bijna de helft van de deelnemers het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken.

Meedoen

Iedereen die wil meedoen aan IkPas Westerkwartier kan zich inschrijven via de website www.ikpas.nl en zich aanmelden bij Team Westerkwartier https://bit.ly/3gxfwjG.Ervaringen zijn te delen op Twitter via
#ikpas. De 30-dagen-zonder-alcohol-actie begint op 1 januari 2021.