Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
WWW.OOSTWOLD.COM

Oostwold Westerkwartier

Oostwold westerkwartier, gemeente Leek vanuit de luchtIn het kader van visrechten van het Leekstermeer is in 1449 voor het eerst sprake van het kerspel Oostwold. Het dorp Oostwold bestond al in 1514, want blijkens geschiedkundige gegevens werden kerk en dorp toen geteisterd door oorlogsgeweld. Rond 1635 was De Gave een belangrijke vaarweg tussen Groningen en Leeuwarden. In 1828 - het jaar waarin alle hoofdonderwijzers een rapport over hun dorp moesten schrijven - was er ten aanzien van Oostwold slechts sprake van een kerk, een pastorie en een winkel. In 1846 bestond Oostwold uit twaalf woningen en zestig inwoners.

www.zoekplaats.nl Oostwold WesterkwartierDe weg Midwolde - de Poffert werd pas in 1861 aangelegd, waardoor Oostwold uit haar isolement werd verlost. Het kwam te liggen aan de belangrijke wegverbinding Groningen- Heerenveen. Deze weg moest tot de komst van de A7, aangelegd in 1959-1960, alle verkeer verwerken.

Oostwold is eigenlijk geen agrarisch dorp geweest. De komst van de strokartonfabriek Erica 11 (aanvankelijk aardappelmeelfabriek) in 1914 gaf het dorp een ander karakter dan de overige dorpen in dit gebied.

Oostwold heeft een hechte dorpsgemeenschap van bijna 700 inwoners. Het actieve dorp heeft een groot aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een samenwerkingsschool, supermarkt, cafe restaurant, kinderopvang, fitness en diverse verenigingen die van de faciliteiten van het multifunctioneel centrum de Gaveborg, gebruik maken.