Attent weg, maar super in Oostwold blijft

Geschreven: zaterdag 19 november 2016 Geschreven door: Dick Offringa

Dagblad van het NoordenOostwold bij Leek behoudt zijn supermarkt, ook nu Spar binnen drie jaar stopt met de Attent-formule. Dat verzekert bedrijfsleider Kor Veldsema.

Attent is een Spar-formule voor kleine kernen. Vijf jaar terug sloot de Coöperatie Dorpssupermarkt Oostwold zich bij die formule aan toen met de realisatie van multifunctioneel centrum De Gaveborg het dorp na jaren weer ruimte kreeg voor een supermarkt.

Kleine formule

De Attent-formule paste qua aanbod en prijsstelling goed bij dit zeshonderd inwoners tellende dorp, legt bedrijfsleider Veldsema uit. De 210 vierkante meter grote winkel herbergt 3500 producten, de helft tot een derde van wat een gangbare supermarkt heeft. ,,Maar wij hoeven geen zestien soorten rijst’’, aldus Veldsema.

Attent is een kleine formule. In Groningen zijn er vier winkels, in Drenthe zeven en in Friesland negen. Spar, voor 90 procent eigendom van Sligro/Sperwer, meldt dat er landelijk 112 zelfstandige Attentwinkels zijn. De schaalgrootte van Attent speelt Spar - 240 winkels - parten. Het wordt te duur voor de organisatie om die kleine winkels te blijven beleveren en marktondersteuning te bieden.

Drie jaar

Voor Veldsema en het bestuur van de coöperatie komt het besluit van Spar niet onverwacht. De winkel heeft nog drie jaar de tijd om zich aan te sluiten bij bij voorbeeld een andere formule. ,,Maar als we eerder weg willen, mag dat.’’

In Nederland voert onder meer Van Tol in Bodegraven een buurtsuper-formule met een kleine 200 zelfstandige winkels. Wordt dat de nieuwe zakenrelatie? Veldsema zwijgt. ,,Ik kan nog niet vertellen wat wij gaan doen. Voor ons is het besluit van Spar geen bedreiging. Wij zien het als coöperatie als een kans. We zijn ons aan het beraden en nog aan het doorrekenen welke formule het beste bij ons past. Een ding staat vast: Er blijft een supermarkt in Oostwold.’’

Coöperatie Dorpssupermarkt Oostwold kan bestaan door onder meer de inzet van vrijwilligers en de inzet van mensen met een beperking. Veldsema is in loondienst.