Nieuwsbrief 2018-01: NIEUWS UIT OOSTWOLD Volle zaal bij Zonnewal

Zonnewal OostwoldOp 6 juni is in de Gaveborg de zonnewal dorps-bijeenkomst gehouden. Het moge inmiddels bekend zijn wat het project inhoudt:

een bouwwerk van 1.600 meter lengte, met een geïntegreerde 1,7 Megawatt zonnepaneleninstallatie, die het lawaai en fijnstof van de A7 grotendeels tegen zal houden. Waar je lekker kunt wandelen, fietsen en paardrijden èn waar we een uitgekiend stukje natuur aanplanten. Doordat het zo veelzijdig is, is het relevant voor iedereen in Oostwold. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen ‘meenemen’ om samen het dorp stiller, groener en nog fijner te maken.

Het grote aangekondigde nieuws tijdens deze bijeenkomst was dat het project is afgerond en de plannen officieel zijn ingediend. Dat klinkt niet zo spectaculair, maar gezien vier jaar (!) voorwerk, is dit de belangrijkste mijlpaal tot nu toe.

De Gemeente Leek gaat zich nu buigen over de aanvraag van de wijziging van het bestemmingsplan en de ‘ruimtelijke procedure’ gaat lopen. Uiteindelijk is het aan B&W om de knoop door te hakken, maar gezien het enthousiasme van het college, is de start van de bouw een logische vervolgstap. Behalve de gemeente, is ook Provincie Groningen erg gecharmeerd van de Zonnewal. Daarom is Oostwold ook aangewezen als één van de zes ‘voorbeeld-dorpen’ in Groningen om zo snel mogelijk energieneutraal te worden.

U kunt daarbij helpen door lid te worden van de Energie Coöperatie Oostwold. Lidmaatschap betekent niet alleen dat u overstapt naar een lokale energie-aanbieder met scherpe tarieven, maar ook dat u mag meepraten en meedenken over besteding van de opbrengst van de Zonnewal voor verduurzaming van het dorp. Meer info en/of direct online aanmelden kan op: www.zonnewal-oostwold.com

Volle zaal bij Zonnewal