Brandveilig wonen in Oostwold, Midwolde, Den Horn, Enumatil en Lettelbert

Rookmelders waarschuwen je razendsnel bij brand, ook wanneer je slaapt. Tijdens je slaap kun je nog wel horen, maar is je reukvermogen uitgeschakeld. Bovendien komt er bij vuur koolmonoxide vrij waardoor je diep in slaap raakt en uiteindelijk niet meer wakker wordt. Een klein beetje rook – dat je dus niet zult ruiken - is voor een rookmelder al voldoende om een luid piepend alarm te laten afgaan.

In geen van de dorpen is een brandweerpost aanwezig. De aanrijdtijd van de brandweer naar de dorpen toe zit net op, maar in meerdere dorpen ook boven de norm (voor de meeste woningen 8 minuten). Dit maakt het beschikken over goed werkende en goed hoorbare rookmelders nog belangrijker.

Tegenwoordig zijn er koppelbare rookmelders op de markt met een batterij met een levensduur van 10 jaar. Als één van de geplaatste rookmelders rook detecteert gaan alle daarmee gekoppelde rookmelders af. Dit betekent dat bij een beginnende brand wat verder weg van de slaapkamer de vlakbij de slaapkamer geplaatste rookmelder ook afgaat. Met goed geplaatste gekoppelde rookmelders is de kans op een veilige ontsnapping uit de woning nog weer groter dan bij losse rookmelders. En de schade aan de woning (en die van de buren) door de eerdere ontdekking kleiner.

De keerzijde is dat koppelbare rookmelders duurder dan niet koppelbare. De verenigingen van Dorpsbelangen van Midwolde, Oostwold, Enumatil, Lettelbert en Den Horn vinden het belangrijk dat er langdurig goed werkende rookmelders in de huizen aanwezig zijn. Zo belangrijk dat besloten is vanuit het Ondernemersfonds van Leek (OVL) geld beschikbaar te stellen, waardoor de prijzen ongeveer 50% lager zijn. Er zijn de volgende mogelijkheden, maak zelf je keuze:

  1. a) “Ik heb een klein huis en vind één rookmelder met een batterij van 10 jaar genoeg”. € 5,00 (deze is niet koppelbaar en is daardoor goedkoper)
  2. b) “Ik heb een wat groter huis en wil graag 2 koppelbare rookmelders met een batterij van 10 jaar ”. € 40,00
  3. c) “Ik heb een groot huis en wil graag 3 koppelbare rookmelders met een batterij van 10 jaar ”. € 60,00
  4. d) “Ik heb een nog groter huis en wil graag 4 koppelbare rookmelders met een batterij van 10 jaar ”. € 80,00

Ieder huishouden kan inschrijven, waarbij wel geldt dat op = op, op volgorde van inschrijving. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan de prijs nog lager worden. Niet hoger.

Hoe inschrijven? Geef door op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.dat je mee wilt doen en hoeveel rookmelders je wilt.

Geef ook aan of je hulp wilt bij het installeren. In dat geval ook je contactgegevens opgeven. Uiteraard wordt een installatiebeschrijving meegeleverd, waarin ook staat waar je de melders het beste kunt plaatsen.

De inschrijving loopt tot uiterlijk 15 december 2018. Daarna hoor je zsm hoe het verder loopt.

De actie is bedoeld voor inwoners van de dorpen. Per huishouden kan daarom op 1 van de genoemde sets van rookmelders worden ingeschreven. Mocht je om een goede reden toch meer willen geef dit dan met die reden aan bij je inschrijving. Dan zal beoordeeld worden of die inschrijving gehonoreerd wordt.

De verenigingen van Dorpsbelangen van Midwolde, Enumatil, Lettelbert, Den Horn en Oostwold