Doe-het samen-zelf cursus 'De Kunst van Wonen' van start in Leek

logo Gemeente WesterkwartierVandaag (15 oktober) gaat de doe-het-samen zelf cursus 'De Kunst van Wonen' van start in landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek. De toekomstige gemeente Westerkwartier investeert met deze cursus in inwoners voor wie wonen niet vanzelfsprekend is. Daar zijn genoeg redenen voor te bedenken. Wonen vraagt nogal wat vaardigheden, die niet iedereen met de paplepel meekrijgt. Hoe kom ik aan een fijne woonplek? Wat zijn de spelregels met de woningcorporatie over onderhoud? Hoe ga ik om met de buren? Hoe ga ik slim en verstandig om met een beperkt budget? Van je huis een thuis maken, van de buurt je eigen buurt. Onze maatschappij is best ingewikkeld geworden.

Actief mee doen

Met 14 deelnemers is de cursus vol. Dat is mooi, want leren gaat het best met en van elkaar. Iedereen is wel ergens goed in. Of zoals de 'cursus klussers' Harriet Geuzinge, ambulant hulpverlener Vlot Groningen en Marlieke de Jonge, stafmedewerker Empowerment Lentis zeggen: “Deze cursus is niet vrijblijvend. De deelnemers leveren een eigen bijdrage door actief mee te doen en elkaar te helpen. Het doel is ook niet zo zelfstandig mogelijk, maar zo zelfstandig als gewenst door mensen en hun leefomgeving zelf te bepalen.”

De ervaring leert dat je woonvaardigheden niet uit een boekje haalt, maar opdoet door te DOEN en te experimenteren. De gastdocenten maken er een interactief spel van. Natuurlijk hoort wegwijs worden in het activiteiten aanbod in Westerkwartier erbij. Wonen beperkt zich niet tot je huis. Eind januari is de afsluiting met een kookworkshop. De deelnemers krijgen dan een certificaat.