Jan Ernst Douma, 500 jaar reformatie in Westerkwartier

Jan Ernst Douma - Bron: WesterkwartierLEEK -Burgemeester Berend Hoekstra opent zaterdag 28 oktober om 16.00 uur in Museum Nienoord de tentoonstelling ‘Jan Ernst Douma ~ 500 jaar reformatie in het Westerkwartier.

Kunstenaar Jan Ernst Douma uit Leek doorkruiste het Westerkwartier met als resultaat het boek ‘Kerken in het Westerkwartier, 82 tekeningen van vroeger tot vandaag’. Dat boek bood hij burgemeester Hoekstra in 2015 aan en de burgemeester liet het de medewerkers van Museum Nienoord zien.

Kort erna ontdekte Douma, dat Dorkwerd ook bij het Westerkwartier hoort. Dus: dat hij er nog een kerk bij moest tekenen, om het overzicht verder te completeren. Deze tekening is hier voor het eerst te zien, samen met alle andere tekeningen die inmiddels over het land verspreid waren.

Ineke Blaauwiekel, de vormgeefster van het boek, ontwierp er nog één pagina bij. En wie met zijn boek naar de tentoonstelling komt, krijgt deze pagina er gratis ingelegd. Het eerste exemplaar van deze tekening is voor de burgemeester. Het boek wordt in de museumwinkel te koop aangeboden.

De serie kerktekeningen wordt aangevuld met gebruiksvoorwerpen en interieurstukken uit kerken in het Westerkwartier. Deze zijn gekozen en bijeengebracht in samenwerking met alle streekhistorische kringen in het Westerkwartier, en alle geloofsgemeenschappen voor zover die zich meldden. Aldus ontstaat een soort ‘duo-tentoonstelling’ met hedendaagse beeldende kunst enerzijds, en cultuurgeschiedenis anderzijds.

De tentoonstelling opent op de dag dat ‘Europa-breed’ 500 jaar reformatie wordt herdacht. Het Kamerkoor Peize verzorgt tijdens de opening een optreden.

Openingstijden

De tentoonstelling is open op 28 en 29 oktober van 11.00-17.00 en vervolgens vanaf 4 november t/m 18 maart 2018 op vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. In de kerst- en voorjaarsvakantie zijn we weer open van di. t/m zo. van 11.00-17.00 uur.