Rimpels bij aanbesteding welzijn

MARUM Er zijn problemen ontstaan bij de aanbesteding van het welzijnswerk in de nieuwe gemeente Westerkwartier.
Vijf partijen schreven zich in. Eén partij is meteen al afgevallen. De vier overige partijen presenteerden zich vervolgens en werden hierbij op allerlei onderdelen beoordeeld. De partijen die eindigden op de eerste en tweede plaats gaan automatisch door naar de volgende ronde. Probleem is dat daarna twee partijen overbleven die volgens burgemeester Henk Kosmeijer van Marum exact dezelfde score haalden. Een van de twee moest afvallen.

De spelregels die vooraf waren opgesteld, voorzagen hierin. Daarom vond loting plaats. In het bijzijn van beide partijen is dat volgens Kosmeijer gebeurd. De loting pakte niet goed uit voor de groep Vlechter: de verzamelnaam voor de welzijnsorganisaties SPiNN, Vredewold/De Schutse, Vluchtelingenwerk en MEE.

Deze instellingen vallen door deze loting bij de aanbesteding nu al af. Daar leggen zij zich hier niet voetstoots bij neer.

Kosmeijer meldt dat de Vlechter-groep zich niet kan vinden in de criteria waarop de partijen zijn beoordeeld. Zij nam een advocaat in de arm om de afwijzing bij de rechtbank aan te vechten. Dit geding dient pas op 11 september. ,,Zeker voor een kort geding vinden wij dat de zitting wel heel lang op zich laat wachten’’, zegt Kosmeijer.

Zoveel tijd heeft Westerkwartier volgens hem niet. ,,Hiermee komt de deadline in gevaar, die we moeten halen om per 1 januari met een nieuwe partij in zee te gaan.’’ De advocaten van beide partij gaan nu een beroep doen op de rechtbank om de zaak eerder te behandelen. Of dit lukt, is volgens Kosmeijer afwachten.

,,Intussen gaan wij met de procedure gewoon door. Wij vragen de drie overgebleven partijen binnenkort opnieuw presentaties te geven.’’ Mocht 1 januari onverhoopt niet worden gehaald, dan overwegen de gemeenten de lopende contracten met organisaties enkele maanden te verlengen. De partijen die nog in de race zijn, zijn Tinten Welzijnsgroep, De Nieuwe Zorg Thuis en Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ).

 

Meer artikelen over deze ontwikkeling: