Westerkwartier wil toeristen niet belasten

Categorie: Oostwold Nieuws Geschreven: dinsdag 25 augustus 2015

MARUM/GROOTEGAST - De colleges van B en W van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn voelen niets voor de invoering van toeristenbelasting in de regio Westerkwartier.

In een advies dat de vier colleges hebben uitgebracht, staat dat de recreatieve en toeristische sector in het Westerkwartier zich de afgelopen jaren gunstig heeft ontwikkeld. Ondernemers in het gebied hebben hard gewerkt aan verbetering van het aanbod en de gastvrijheid. De vier gemeenten vrezen dat deze ontwikkeling op het spel wordt gezet als wordt overgegaan tot invoering van toeristenbelasting. Zover mag het niet komen, menen de colleges.

Zij reageren met hun advies op een motie die de CDA-fractie in Grootegast eind vorig jaar indiende in de gemeenteraad. Daarin wordt voorgesteld de mogelijkheden tot invoering van toeristenbelasting in het Westerkwartier te onderzoeken. Het CDA stelt als voorwaarde dat de opbrengst van de heffing ten goede komt aan het toerisme. De motie haalde destijds een meerderheid in de gemeenteraad van Grootegast.

Volgens de dagelijkse besturen van de vier betrokken gemeenten past invoering van toeristenbelasting niet bij de kleinschaligheid van een regio als het Westerkwartier, dat wordt gedomineerd door dagrecreatie in plaats van grote bungalowparken. Toeristenbelasting kan potentiële bezoekers afschrikken naar het Westerkwartier te komen, vrezen de gemeenten.