Waarschijnlijk drie zonneparken in de Gemeente Leek

Categorie: Oostwold Nieuws Geschreven: dinsdag 07 april 2015

LEEK – Als alles meezit, krijgt Leek drie zonneparken binnen haar gemeentegrenzen. Het meest grootschalige park verrijst op het Leeksterveld pal aan de rijksweg A7.

Het bedrijf Powerfield wil hier ruim 15 miljoen investeren in 60.000 zonnepanelen. Dit park verrijst in een gebied van 14 hectare met een mogelijke uitloop naar 20 hectare. Onlangs gaf de provincie hiervoor groen licht.

Een particulier werkt aan een project voor de aanleg van een geluidswal tussen het dorp Oostwold en de A7. Initiatiefnemer Kees Hummelen uit Oostwold – als wiskundige verbonden aan de RUG – wil de wal voorzien van zonnepanelen. Dat gebeurt in samenspraak met onder meer Rijkswaterstaat en dorpsbelangen. Bij een bezoek van B en W stelde dorpsbelangen onlangs dat dit project van de baan is omdat het financieel onhaalbaar is. Hummelen spreekt dit nadrukkelijk tegen. De gemeente Leek steunt het plan, meldde CDA-wethouder Hans Morssink dinsdagmiddag.

Een derde zonnepark moet volgens Morssink verrijzen op nu nog braakliggende grond tussen bedrijventerrein Leeksterhout en eveneens de A7. Dit plan is ontwikkeld door het bedrijf Groen Leven. Dit gebied waar ook waterberging moet komen, was aanvankelijk gereserveerd voor de aanleg van de spoorlijn Groningen-Drachten.