Oostwold wil in eigen energie voorzien

Categorie: Oostwold Nieuws Geschreven: vrijdag 27 maart 2015

OOSTWOLD - In het vrije veld achter mfc Gaveborg wil het dorp Oostwold (gemeente Leek) een parkje met zonnepanelen plaatsen.

Met de stroom die hier wordt opgewekt, kunnen volgens het plan 1500 huishoudens in Oostwold, Lettelbert, Enumatil, Den Horn en De Poffert en omgeving van stroom worden voorzien. Het plan werd donderdagavond gepresenteerd tijdens een werkbezoek van het Leekster college van B en W aan het dorp.

Volgens Evert van Vliet van Dorpsbelangen Oostwold kan de gemeentelijke grond die hiervoor wordt gebruikt, haar agrarische bestemming houden: ,,Onder de panelen kunnen schapen blijven grazen.''

Dorpsbelangen heeft nog bekeken of het dak van multifunctioneel centrum Gaveborg met panelen kan worden bedekt. Volgens Van Vliet staat het dak niet op het zuiden, waardoor minder rendement mogelijk is.

De inwoners van Oostwold ondervinden veel geluidshinder van de A7. De aanleg van een geluidswal bedekt met zonnepanelen langs de rijksweg (investering: 2,5 miljoen) bleek financieel niet haalbaar.

Foto: Archief/Peter Wassing