Stichting Queri Oostwold voorziet kwetsbare mensen van adoptiedieren

Categorie: Oostwold Nieuws Geschreven: vrijdag 12 september 2014

OOSTWOLD – Kwetsbare ouderen én kwetsbare huisdieren helpen. Dat wil Stichting Queri uit Oostwold, onder de rook van Groningen. De stichting ontwikkelde een adoptiesysteem waarbij ouderen en chronisch zieken een kat of kleine hond kunnen adopteren en het dier in huis krijgen, zonder dat het hen geld kost. De verzorging gebeurt door vrijwilligers van de stichting, en als men het dier niet langer kan houden, neemt de stichting het terug.

Het gaat vooral om oudere huisdieren en dieren met een chronische ziekte, afkomstig van mensen die zijn overleden of een chronische ziekte hebben. ,,Die dieren zijn moeilijk te plaatsen vanuit een asiel”, zegt Marjan Kingma, voorzitter van de stichting. ,,Een andere doelgroep van onze stichting zijn oudere, eenzame mensen en chronisch zieken die opzien tegen het nemen van een huisdier, vanwege de kosten of omdat ze de zorg moeilijk aankunnen. Ook ziet men op tegen de dag dat een huisdier noodgedwongen weg moet. Wij nemen die zorgen uit handen. Vrijwilligers laten bijvoorbeeld de hond uit of verschonen de kattenbak. Zo brengen we een oplossing voor dieren én voor de mensen die een huisdier adopteren.”
Verbetering van levenskwaliteit

Het houden van dieren kan voor veel mensen een aanmerkelijke verbetering van hun levenskwaliteit betekenen, zegt Marjan Kingma: ,,Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van huisdieren op ouderen, met name met psychische problemen en dementie. Als zij een poes of hond aaien, ervaren zij geluksgevoel.” De stichting houdt maximaal tien katten in de opvang in en bij het huis van Kingma.

Gastgezinnen

,,Wij willen graag meer doorstroming zodat steeds een nieuw onderkomen wordt gevonden voor de dieren uit de ‘voorraad’. Om aan meer dieren opvang te bieden zijn wij dringend op zoek naar gastgezinnen. Deze werven wij bij voorkeur uit de groep senioren die zelf niet meer een dier permanent willen, maar graag wel tijdelijk een dier van iemand willen verzorgen Het aanbod komt ook van andere opvangadressen. Er zijn veel huisdieren waarvoor ene plekje moet worden gezocht en daardoor worden noodoplossingen gehanteerd, zoals een kat tijdelijk in een leeg huis verzorgen als iemand is overleden. Kleine hondjes gaan rechtstreeks van de plek van herkomst naar het adoptieadres.”

Wel de lusten, niet de lasten

Als een aanvraag binnenkomt, volgt een intakegesprek. Marjan Kingma: ,,Dan kijken we wat in die situatie past, met welk dier het zou klikken, en hoe de verzorging moet worden georganiseerd. Degene die een dier adopteert heeft wel de lusten, niet de lasten.” Stichting Queri voert het adoptiesysteem in, maar benadert ook verzorgingstehuizen met het voorstel daar dieren onder te brengen. In Limburg is een voorbeeld waarbij een dierenverblijf is ingericht in een verzorgingstehuis.

Vrijwilligers

De stichting werkt met een bestand van zo’n twintig vrijwilligers, met name mensen ‘met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’. Zij komen uit de stad Groningen, maar ook uit bijvoorbeeld Hoogkerk, Leek, Tolbert en Marum. Eén van hen is Lyan Rijzinga uit Leek. Zij werkt sinds april bij de stichting en zegt: ,,Ik zat thuis niks te doen en zocht iets leuks om bezig te zijn, iets wat ik goed kan. Thuis heb ik altijd dieren gehad, ik ben er mee opgegroeid en er helemaal gek van.” Lyan houdt zich bezig met dierenverzorging, maar doet bijvoorbeeld ook veel met fotografie en het bijhouden van Facebook.

Steun

Inzet van betaalde krachten is onmogelijk omdat de stichting werkt met het ongelooflijk lage bedrag van tweeduizend euro per jaar, dat Marjan Kingma dit afgelopen jaar nog van eigen spaargeld heeft betaalt. ,,We krijgen wél veel steun in natura, zoals voer, kattenbakvulling, speeltjes en krabpalen. Dat komt allemaal van particulieren; bij dierenspeciaalzaken krijgen we nul op rekest als we vragen om sponsoring”, zegt Kingma.

Donateurs

Een andere bron van inkomsten zijn overeenkomsten waarbij de stichting zich verplicht tot het opnemen van een huisdier als de eigenaar daar niet langer voor kan zorgen. ,,Wij zoeken constant naar donateurs, die we betrekken bij wat we doen”, zegt Marjan Kingma. ,,Wij geven bijvoorbeeld in ruil voor een donatie, informatie over ons werk, en placemats en geborduurde ansichtkaarten die door vrijwilligers zijn gemaakt. Ook kan men financieel een dier adopteren, men krijgt dan een leuk adoptiecertificaat met foto en regelmatig verslagjes van het wel en wee van het dier. Donateurs willen niet alleen geld geven; zij willen een band met ons en onze dieren.”