Met elkaar de Super in dorp behouden

Categorie: Gaveborg Nieuws Geschreven: dinsdag 30 september 2014

De cliënten van De Zijlen hebben het erg naar hun zin met elkaar. Foto: Allert van der HoevenOostwold - Attent Gavesuper in Oostwold wordt niet alleen gerund door een bedrijfsleider en vrijwilligers. Ook mensen met een verstandelijke beperking helpen mee. Met veel plezier, vertellen Leon, Jantina, Wouter, Melanie, Ana, Monique, John, Joost en Lammert. Allemaal gekleed in een blouse van Attent. ‘Anders weten ze niet wie we zijn!’, legt Monique uit.

Monique helpt bij het schoonmaken van de rekken in de supermarkt en bij de mooie broodhoek. En ze helpt bij  het  klaarmaken  van  de  internetbestellingen.  Wouter  en  Leon werken graag met de grote schoonmaakmachine. Wat daar zo leuk aan is?  ‘Erachteraan  lopen  natuurlijk’, roept Leon hard en enthousiast, tot groot vermaak van zijn collega’s.

Ana  helpt  het  liefst  achter  de kassa. ‘Met iemand erbij mag ik ook afrekenen’,  zegt  zij.  ‘En  ik  doe  ook de bestellingen.’ Want bij Attent kun je je boodschappen ook laten bezorgen,  vanaf  €  35,-,  tegen  een  meerprijs van  € 3,50.  Bij  de  bezorging helpen  de  cliënten  van  zorginstelling De Zijlen ook een handje mee. Melanie vindt dat het leukste om te doen.  ‘Dan  ben  je  even  weg  uit  dit gebouw’, lacht ze.

De supermarkt van Attent is een initiatief  van  de  Oostwolders  zelf. De supermarkt heeft een mooie plek gekregen  in  het  multifunctionele gebouw De Gaveborg, waar ook de sportverenigingen, het sportcafé en het dorpshuis zijn gevestigd. De supermarkt draait nu een paar jaar dankzij de inzet van vrijwilligers. ‘Dat loopt wel mooi’, zegt bestuurslid Bianca de Roos-Vonk. ‘Al is er wel wat terugloop. We begonnen met 25 vaste vrijwilligers, nu zijn dat er nog vijftien en  vier  die  de  “gaten”  vullen.  Deze mensen  zorgen  voor  een  geweldige betrokkenheid,  niet  alleen  doordat ze meehelpen, maar ook door wat ze uitstralen in het dorp.’

De winkel valt onder een stichting en  er  hoeft  geen  winst  te  worden gemaakt.  ‘Het  draait  best  aardig, maar tegenover inkomsten staan ook uitgaven. Er moet nog wel wat bij om quitte te spelen en om het op lange termijn vol te houden’, denkt Bianca. ‘Mensen  kopen  hier  vaak  de  wat kleine re  boodschappen.  De  gemiddelde besteding is per klant  minder dan  vijftien euro. Het zou mooi zijn als meer mensen hier hun wekelijkse boodschappen doen. Daarmee houd je de winkel in het dorp in stand!’

Orgineel van Westerkrant.