‘Handen uit de mouwen!’

Categorie: Gaveborg Nieuws Geschreven: woensdag 05 maart 2014

Oostwold, 10 mrt. 2014 -  De lente komt er aan, het moestuinseizoen begint! Het Nationale Schooltuinproject voor kinderen in de basisschoolleeftijd heeft als doel om hen te informeren over de herkomst van gezonde voeding en zelf groenten te kweken. Basisscholen, BSO’s en kinderdagverblijven konden zich de afgelopen maanden hiervoor aanmelden. Attent De GaveSuper overhandigde deze week een gratis schooltuinpakket aan de kinderen van de Samenwerkingsschool de Gavelander in Oostwold. Daarmee neemt de Gavelander deel aan Het Nationale Schooltuinproject. De gekweekte groenten kunnen eventueel na de oogst in de SPAR- of Attent winkel, door de kinderen worden verkocht.

Educatief!

“Ik vind het belangrijk dat kinderen weten dat groenten en fruit niet uit de supermarkt of een fabriek komen, maar gewoon uit de grond,” licht Jan Stokroos bedrijfsleider van Attent de GaveSuper toe. “Op deze manier gaan ze zelf aan de slag met kweken en zien ze wat er gebeurt. Daardoor gaan de kinderen hopelijk ook meer gezonde groenten eten. Dit schooltuinproject is een leuke manier om ze op weg te helpen en enthousiast te maken voor de moestuin.”

Informatief!

SPAR heeft samen met hoofdsponsor Intratuin Het Nationale Schooltuinproject weten uit te breiden naar maar liefst 1.700 pakketten. Deze pakketten worden verdeeld onder zo’n 1.200 deelnemende scholen binnen het primair onderwijs; dit is bijna 1 op de 6 scholen in Nederland! In het pakket zit een zogeheten vierkante-metertuin in de vorm van een kweekzak. Verder ontvangen de scholen een moestuinboek, een kweekkas, uiteraard de benodigde zaden, potgrond, turfpotjes, een schepje, gieter en nog vele andere (informatieve) materialen voor in de klas. Via een online nieuwsbrief worden de scholen wekelijks begeleid bij het groeiproces.

Actief!

Jan Stokroos: “Nu de zon weer begint te schijnen is het erg belangrijk dat kinderen naar buiten gaan. Zij kunnen nu lekker aan de slag in hun eigen moestuin. Deze kunnen ze gaan inrichten en vullen met onder andere snoepkomkommertjes, cocktailtomaatjes, worteltjes en spinazie. Maar daarvoor moeten nog wel even de handen uit de mouwen!”

Op 12 maart gaat Het Nationale Schooltuinproject van start. Deelnemende scholen zingen dan om 10:00 uur het Schooltuinlied, speciaal voor dit project gecomponeerd door het duo Ernst, Bobbie en de rest.