Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemCSSConfig has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.oostwold.com/plugins/system/cssconfig/cssconfig.php on line 29
Slotbijeenkomst EPA Dorpshuizen Westerkwartier

Slotbijeenkomst EPA Dorpshuizen Westerkwartier

Categorie: Gaveborg Nieuws Geschreven: dinsdag 25 juni 2013

Afgelopen woensdag 19 juni is er door de dorpshuizen in het Westerkwartier uitgebreid gebrainstormd over energiebesparing. Dat gebeurde tijdens de afsluitende bijeenkomst van het project ‘EPA Dorpshuizen Westerkwartier’ in De Gaveborg in Oostwold.

Bij 17 dorpshuizen is door middel van een Energie Prestatie Advies (EPA) het energielabel vastgesteld en zijn maatregelen in kaart gebracht die leiden tot energiebesparing. En besparen valt er genoeg. Jan Leistra, manager technisch beheer bij Wold & Waard, gaf in zijn openingstoespraak aan, dat het gasverbruik van de deelnemende dorpshuizen gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van 100 huishoudens. Als de vastgestelde besparingsmaatregelen uitgevoerd zouden worden zijn dat er een kleine 30 minder. Voor het elektriciteitsgebruik gelden vergelijkbare cijfers. Daarnaast zou de uitstoot van CO2 met 100.000 ton verminderd kunnen worden. Dat staat gelijk aan 500.000 kilometer auto rijden.

De beste mogelijkheden op energiebesparing betreffen isolatie, dubbel glas en energiezuinige verlichting vertelde Delius Pit van Invent, het bedrijf dat de EPA’s heeft opgesteld. De foto’s die hij vertoonde van de thermoscan waren indrukwekkend. Met een thermoscan worden door middel van een infraroodcamera energielekken in beeld gebracht. Bij sommige dorpshuizen zie je op die manier de radiatoren dwars door de muren oplichten. Een speciale attentie in de vorm van een ingelijst energielabel had Pit meegebracht voor Evert van Vliet van De Gaveborg. Dit in 2011 neergezette multifunctionele gebouw scoorde met A+ het hoogste energielabel van alle deelnemende dorpshuizen.

Mede dankzij dit project blijken bestuurders van dorpshuizen enthousiast aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. Logischerwijs is een verbouwing het aangewezen moment om deze door te voeren. Door de aanwezigen werd overigens geconcludeerd dat een eerste stap op weg naar een duurzaam dorpshuis gedragsverandering is. Daarna goede isolatie en pas daarna wordt er gedacht aan duurzame energie in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen. Plannen voor samenwerking zijn er ook maar moeten nog en handen en voeten krijgen. De ideeën variëren van collectieve inkoop tot het met z’n allen adopteren van een windmolen.

Het project ‘EPA Dorpshuizen Westerkwartier’ is een initiatief van Groninger Dorpen en wordt financieel ondersteund door Woningcorporatie Wold & Waard en het Loket Leve(n)de Dorpen. De dorpshuizen uit de volgende dorpen deden mee aan het project: Nuis, Niebert, De Wilp, Noordwijk, Oostwold, Leek, Zevenhuizen, Lettelbert, Sebaldeburen, Niekerk, Niezijl, Noordhorn, Pieterzijl, Aduard, Kommerzijl, Oldehove en Niehove.