Hilarische voorstelling ‘De Menalda vetes’ van WAARK in Gaveborg

Geschreven: woensdag 03 januari 2018 Geschreven door: Theater Waark

Hilarische voorstelling ‘De Menalda vetes’ van WAARK in GaveborgEind september 2017 ging de nieuwste voorstelling van Theatergroep WAARK in première, getiteld ‘De Menalda vetes’. Een voorstelling die is gebaseerd op gebeurtenissen zoals opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof, in de 13e-eeuw, door abt Emo.

Hilarische voorstelling ‘De Menalda vetes’ van WAARK in Gaveborg

Jan Veldman schreef voor deze voorstelling een humoristische tekst en regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die het meest lijkt op een live hoorspel voor publiek, waarbij geluid en muziek een belangrijke rol spelen. De acteurs wisselen telkens tussen hun rol als hoorspelacteur en die van een personage uit het middeleeuwse verhaal, wat heel wat komische situaties oplevert.

Hilarische voorstelling ‘De Menalda vetes’ van WAARK in Gaveborg

Peter van Strien op 2 oktober 2017 in Dagblad van het Noorden over de voorstelling: "Met z'n vieren produceren deze prachtspelers een hele stoet personages en dat levert dan weer evenzoveel hilarische verkleedpartijen op. Het mag dan een hoorspel zijn, maar god, wat valt er veel te zien. Want, om het allemaal nog leuker te maken hebben de spelers ook nog eens, buiten hun personages om, een hoop gedoe met elkaar, van praktische meningsverschillen tot enerverende relatieproblemen. Alles buitelt over en door elkaar. Lekker ongedwongen, uit de losse pols, met subtiele knipogen en moddervette uithalen. Een kostelijke voorstelling."

De voorstelling is in de provincies Groningen en Drenthe in ieder geval nog tot en met zaterdag 17 maart 2018 te zien. In de gaveborg van Oostwold zal deze voorstelling zijn op vrijdag 2 februari, zie ook agenda.

Hilarische voorstelling ‘De Menalda vetes’ van WAARK in GaveborgDe Menalda vetes?

In de Middeleeuwen behoorde Groningen tot de Friese landen. Lokale edellieden (jonkers) heersten vanuit hun borgen over het omringende platteland en lagen daarbij constant met elkaar overhoop. Deze vetes tussen elkaar bestrijdende familieclans konden jaren duren en bij het ontbreken van een hogere macht wierpen abten van kloosters zich vaak op als bemiddelaars in deze conflicten.

De voorstelling wordt op een aantal locaties voorafgegaan door een lezing door Dr. Remi van Schaïk. In de lezing wordt uitgelegd hoe Groningen als onderdeel van de Friese landen in de Middeleeuwen als ‘clanmaatschappij’ was georganiseerd en welke rol abten van kloosters in dit geheel speelden.

Van Schaik was tot 2016 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceert over regionaal historische onderwerpen. Ook schreef hij een aantal hoofdstukken van de Geschiedenis van Groningen (2008).

Foto: Karel Zwaneveld

Hier kunt u de trailer van het stuk bekijken.

 

De voorstelling begint vrijdag 2 februari om 20:00 in de Gaveborg van Oostwold
 
Kaartjes zijn €12,50 per stuk en kunnen worden gereserveerd bij de Gaveborg, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 050 5515697 of 06 22763627