Gemeente Westerkwartier: Mooi. Voor Elkaar

Geschreven: zaterdag 16 december 2017 Geschreven door: Raadsgroep Westerkwartier

gemeente Westerkwartier samenwerkingOp 1 januari 2019 start de nieuwe gemeente Westerkwartier. Deze gemeente ontstaat uit de huidige vier gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn en het deel Middag-Humsterland van de huidige gemeente Winsum. De nieuwe gemeente heeft 41 kernen, ruim 62.000 inwoners en een oppervlakte van 37.000 hectare. De huidige gemeenten werken op dit moment hard aan de nieuwe gemeentelijke organisatie.

Verbindend in Beweging De eerste stap naar die nieuwe organisatie is de contourenschets ‘Verbindend in beweging’. Deze heeft de Raadsgroep Herindeling donderdag 14 december vastgesteld. Hierin staat de visie van de raad en de besturings- en managementfilosofie van de nieuwe organisatie en hoe deze eruit gaat zien.

Mooi. Voor Elkaar

Het motto voor de nieuwe organisatie en nieuwe gemeente is ‘Mooi. Voor Elkaar’. Dit verwijst naar de resultaatgerichtheid van de nieuwe organisatie. De nieuwe gemeente wil het Westerkwartier iedere dag een stukje mooier maken en daarbij concrete resultaten voor haar inwoners leveren. Dat gebeurt in een samenspel tussen medewerkers en inwoners. De kernwaarden van de nieuwe organisatie zijn samen, vertrouwen, lef en humor.

Inwoners Voor het gemeentebestuur staan inwonerscontacten en bereikbaarheid centraal. Elkaar opzoeken en in gesprek gaan kenmerkt de Westerkwartierder bestuursstijl. Voor het management is leiderschap met de menselijke maat het uitgangspunt. Het geloof in de kracht van medewerkers staat voorop. Het werk is resultaatgericht en heeft toegevoegde waarde voor inwoners. De nieuwe organisatie werkt met teams. Deze zijn zelforganiserend, resultaatgericht en ondernemend. Het gemeentehuis zoals de gemeenten dat nu kennen, is verleden tijd. De dienstverlening en het werk gebeuren waar en wanneer deze het meest passend zijn.

Bekijk de contourenschets ‘Verbindend in beweging’

Bekijk de visie op de nieuwe gemeenteraad