Herdenking vervolging Joodse inwoners Leek en Oostwold

Geschreven: zondag 19 november 2017 Geschreven door: Westerkwartier

LEEK – Op maandag 27 november wordt de vervolging van de Joodse inwoners van Leek en Oostwold herdacht. Het is dan 75 jaar geleden.

In de zomer van 1942 werd een grote groep Joodse mannen opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd. Daarna, tussen de zomer en eind november, kwamen nog enkele families in Westerbork terecht , zoals Ducie Denneboom, haar man en opa en twee families van Dam.

De grootste groep Joden werd op vrijdagavond 27 november opgepakt. Rond twaalf uur ’s nachts werden ze naar het gemeentehuis van Leek gebracht. Daar werden zij gevangen gehouden en op zaterdag met de Drachtstertram weggevoerd via Groningen naar Westerbork. Een paar zieke ouderen en een verzorgend familielid werden in februari 1943 opgepakt en naar Westerbork getransporteerd. Van alle 62 Joodse inwoners kwam alleen Ruth Stein-Issen uit de kampen terug, zij was voor de oorlog met haar man uit Duitsland gevlucht en woonde in Oostwold.

Joodse Schooltje

Op maandagavond 27 november zal om 19.00 uur bij het Joodse Schooltje in Leek een ceremonie plaatsvinden ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers uit de gemeente Leek. Bij het Joodse Schooltje zullen de namen worden opgelezen van de Joodse Leeksters die werden opgepakt. Daarna zal een ‘lichtjes wandeling’ gemaakt worden door het centrum van Leek langs de plekken waar men woonde. Dit ter nagedachtenis van de laatste weg die men 75 jaar geleden maakte naar het gemeentehuis van Leek. Bij het gemeentehuis zal met een korte plechtigheid deze herdenkingstocht worden afgesloten.