Filmmaker uit Enumatil wint award in Hollywood

Geschreven: woensdag 30 augustus 2017 Geschreven door: Dagblad van het Noorden (foto RTV Noord)

Filmmaker uit Enumatil wint award in Hollywood Met een award op de rode loper in Hollywood. Film- en documentairemaker Bert Dijkhuizen uit Enumatil kreeg het voor elkaar. Zijn documentaire De Koffer van Rinus, gemaakt met een Iphone en een antieke Sony camera, is in de prijzen gevallen tijdens de Los Angeles Independent Film Festival Award (LAIFFA).

Dat festival reikt maandelijks prijzen uit aan filmmakers over de hele wereld. Dijkhuizen hoorde eerder dit jaar dat De koffer van Rinus, over de zelfgekozen dood van een muzikant die op 17-jarige leeftijd van Groningen naar Los Angeles gaat, kans maakte.

Gaveborg in Oostwold

Dijkhuizen maakte de documentaire met een bescheiden budget dat hij had verkregen door een crowdfunding. De Enumatilster besloot een Engelstalige versie te maken nadat de première in oktober 2016 in de Gaveborg in Oostwold (gemeente Leek) was vertoond en veel enthousiaste reacties kreeg.

Dijkhuizen stond afgelopen zaterdag samen met zijn vrouw Swanny Kremer en dochter Nevada op de rode loper in Hollywood. Zij hebben allebei meegewerkt aan de documentaire, net als Marjet Woldhuis en Henk Gubbels.

Kindergriezelfilm

Dijkhuizen laat vanuit de Verenigde Staten weten dat de award ‘een enorme stimulans is om door te gaan met filmmaken’. Op 31 oktober gaat de kindergriezelfilm Capusjonnie in première. Dat gebeurt opnieuw in de Gaveborg, wat dan even wordt omgedoopt tot Hollywold. De film gaat over een vreemde familie die in de molen van Enumatil is komen wonen. De cast bestaat bijna volledig uit kinderen en inwoners van de dorpen Enumatil, Oostwold en Den Horn.