Nieuwsbrief 2017-03: EVENEMENTEN AGENDA, een vooruitblik: De Menalda vetes vrijdag 2 februari ‘18

Geschreven: zaterdag 11 november 2017 Geschreven door: Nieuwsbrief 2017-03, november 2017

 De Menalda vetes vrijdag 2 februari ‘18 in de Gaveborg van OostwoldOp vrijdag 2 februari 2018 speelt theatergroep WAARK de Menalda Vetes in de Gaveborg. Het stuk is gebaseerd op de 13e-eeuwse Menalda vetes, zoals door Abt Emo opgetekend in de Kronieken van het klooster Bloemhof.

Regisseur Albert Secuur koos een theatervorm die het meest lijkt op een live hoorspel waarin geluid en muziek een belangrijke rol krijgen toebedeeld.

Er wordt door de vier acteurs gewisseld van de 13e eeuw naar nu en van de personages als hoorspelacteurs naar hun rol in het middeleeuwse stuk. Met Jan Veldman als schrijver in combinatie met Albert Secuur als regisseur gaat WAARK voor een historisch verantwoord stuk, met een duidelijke relatie naar het hier en nu en gelardeerd met een flinke dosis onderkoelde Grunneger humor.

Wat zijn de Menalda vetes? In de Middeleeuwen behoorde Groningen tot de Friese landen. Lokale edellieden beheersten vanuit hun borgen het omringende platteland en lagen constant met elkaar overhoop. Deze vetes tussen elkaar bestrijdende familieclans konden jaren duren en bij het ontbreken van een hogere macht sprongen abten van kloosters in als bemiddelaars bij deze conflicten. 

Kaarten voor deze bijzondere voorstelling zijn te koop bij de Dagwinkel de GaveSuper. Heeft u vragen of wilt u kaarten, kunt u ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(dit is ook opgenomen in de agenda op deze site)