Een hele week feest in Oostwold

Geschreven: woensdag 18 mei 2011 Geschreven door: de Krant

OOSTWOLD – Oostwold is een dorpje met 652 inwoners en twintig (!) verenigingen. Sinds kort beschikt het pittoreske plaatsje ook over een prachtige multifunctionele accommodatie, De Gaveborg. Dát dorp viert van 4 tot en met 11 juni een hele week lang feest. De aanleiding voor de feestelijkheden is de officiële opening van De Gaveborg, door gebruikers toch nog steeds vaak ‘het nieuwe gebouw’ genoemd. Een feestcommissie heeft het indrukwekkende programma – met voor elk wat wils, en voor alle gebruikers- inmiddels zo goed als rond.

Henriette Veldsema is met 22 lentes de jongste van het feestcomité, dat verder bestaat uit Derk Feenstra (‘de burgemeester van Oostwold’ en beheerde van De Gaveborg), Kor Veldsema, Louise Posthumus, Anita Smit en Ronald Roffel. Henriette is echter toch wel de grote roergangster. ‘’Ik organiseer de feestweek in het kader van mijn studie. Ik studeer facility management en dit is mijn afstudeerproject. Op dit moment ben ik er zeker veertig uur per week mee bezig. Ik zit bij Derk op kantoor, en dat bevalt goed. Derk weet alles van het dorp en heeft in het verleden ook dergelijke feesten georganiseerd. Voor mij is Derk dan ook bijzonder waardevol’’, zegt Henriette.

‘’Elke dag staat in het teken van één gebruiker van De Gaveborg’’, vervolgt Henriette. ‘’We hebben overal aan gedacht en hebben een sluitende begroting. Daar zijn we de sponsoren – ook buiten het dorp- bijzonder dankbaar voor. Bovendien verkopen we dorpsvlaggen en denken we ook wat geld aan de activiteit ‘Schijt je Rijk’ over te houden. Hoogtepunt zal toch het slotfeest worden, met een optreden van de in de regio wereldberoemde coverband Switch’’, weet Veldsema, die naast het organiseren van het feest nog regelmatig aan paardrijden doet en speelster is van Pelikaan S dames 2.
Henriette wendde zich nadrukkelijk richting bewoners, toen er een feestprogramma samengesteld moest worden. ‘’Ik heb in november een avond belegd en daar de plannen gepresenteerd. Bewoners van Oostwold konden toen zelf ook met voorstellen en suggesties komen. Dat is gebeurd. Het is dus een echt dorpsfeest, voor en door het dorp.’’

De Gaveborg bevalt de gebruikers overigens uitstekend. ‘’Dit is geweldig’’, weet ook beheerder Feenstra. ‘’Dit is écht het centrum van het dorp geworden, vrijwel alle activiteiten spelen zich hier af.’’ Ook de coöperatieve supermarkt voldoet aan de verwachtingen. ‘’Ook echt typisch iets voor Oostwold. Er werkt één betaalde kracht, de rest doet het op vrijwillige basis in samenwerking met cliënten van De Zijlen. Veel inwoners van het dorp doen al hun boodschappen hier’’, weet Kor Veldsema.

Het feestcomité heeft drukke maanden achter de rug. Hoewel de laatste puntjes nog even op de i moeten, is het programma nagenoeg rond. Wél moet er nog een dag worden gepland waarop De Gaveborg echt officieel geopend wordt, maar ook dat komt zonder twijfel dik in orde. Opvallend in het programma is zonder meer het Hans van der Terp voetbaltoernooi, een eerbetoon aan een echte clubman die jaren geleden overleed op het voetbalveld. Ook bijzonder: een dorpsbrunch en een voetbalwedstrijd tussen Pelikaan S en Old Stars, waarbij de getrainde spelers met een handicap zullen moeten spelen. ‘’Het wordt een drukke, maar heel leuke week’’, weet het feestcomité zeker. De inwoners van Oostwold doen er bijzonder verstandig aan een week vrij te nemen. Zoveel is wel duidelijk.